top of page
  • Foto van schrijverPhilip Vande Papeliere

2FA Microsoft instellen

Zet twee factor authenticatie aan om jezelf, jouw gegevens en jouw bestanden te beschermen tegen cybercriminelen. Lees bijvoorbeeld ook onze blog ‘geef cybercriminelen geen kans’ om te zien wat je nog meer kan doen om jezelf te beschermen.


In deze blog laten we je stap voor stap zien hoe je 2fa kan instellen voor je Microsoft account. Dit is tenslotte de plaats waar je heel wat (gevoelige) informatie verzamelt: al je e-mails en al je bestanden zijn terug te vinden via je Microsoft 365 account.


Wat is 2FA voor Microsoft?


2FA voor Microsoft maakt gebruik van de Microsoft Authenticator app. Deze toont een tijdsgebonden code die je nodig hebt om in te loggen na het ingeven van je paswoord. Is een hacker op één of andere manier aan jouw paswoord geraakt? Dan kan hij toch niet inloggen op jouw account, aangezien je alleen met de app op jouw telefoon de juiste toegangscode kunt ingeven.


Waarom 2fa voor Microsoft instellen?

Want ja, het is extra gedoe als je op deze manier moet inloggen. Telkens een extra code moeten ingeven kan ook frustrerend werken als je regelmatig moet inloggen.


Gelukkig heeft Microsoft daar ook een oplossing voor gevonden. Achterliggend onthoudt de software vanop welk toestel en welke locatie je bent aangemeld, waardoor je niet elke keer opnieuw hoeft te bevestigen dat jij de juiste persoon bent.


Je zal de code wel moeten ingeven als je aanmeldt vanop een ander toestel, dus wanneer je bijvoorbeeld via de computer thuis nog snel iets van het werk wilt checken.


Ne zoals wanneer je aanmeldt vanop een andere locatie. Werk je bijvoorbeeld altijd van op kantoor en zit je nu bij een klant? Dan moet je ook hier de extra code ingeven.


En voor veiligheidsredenen zal je ook na verloop van tijd ook op hetzelfde toestel en op dezelfde locatie opnieuw moeten bevestigen. Meestal om de 1 à 2 maanden.


Hoe stel je 2fa voor microsoft in als gebruiker?

Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je 2FA voor jezelf kan instellen. Als je dat makkelijker vind kan je dit stappenplan ook downloaden als pdf.Stap 1: Download de Microsoft Authenticator App

Zoek in de Google Play store of in de appstore naar Microsoft Authenticator En installeer de app op je smartphone, deze app kan je gratis downloaden.


Gebruik je al een authenticator app? Dan kan je deze stap overslaan, ook als je een andere authenticator app gebruikt dan die van Microsoft.


download microsoft authenticator app


Stap 2: Meld je aan op je Microsoft 365 account

Enkel voor wie zelf de beheerder is van zijn Microsoft 365 account.

Wanneer je het beheer van je Microsoft 365 account hebt uitbesteed aan een IT partner, vraag dan of zij de 2FA voor jou willen activeren, en volg na de bevestiging de stappen vanaf stap 3.


Ben je zelf de beheerder, dan kan je de authenticatie methode zelf aanzetten via onderstaande stappen:


Activeer de 2FA via: https://admin.microsoft.com

Selecteer vervolgens "Alles weergeven"


2FA Microsoft activeren - stap 1

Klik op het volgende scherm op "Identiteit"


2FA Microsoft activeren - stap 2

Selecteer in het volgende scherm "Protection - Authentication methods - Microsoft Authenticator"2FA Microsoft activeren - stap 3

Daarna klik je op "Enable" en onderaan het scherm op "Save"2FA Microsoft activeren - stap 4


Stap 3: Activeer de authenticator app voor Microsoft 365

Nadat de authenticatie methode in je Microsoft 365 account werd aangezet moet je deze nog verbinden met de authenticator app op je telefoon.


Ga daarvoor naar. https://login.microsoftonline.com. Het is belangrijk dat je dit doet op een ander scherm dan de smartphone waar de authenticator opstaat. Je zal straks voor de activatie een QR-code moeten scannen.

Activeer authenticator app - stap 1

Klik op Next (of volgende) om door te gaan


Activeer authenticator app - stap 2

In het geel staan alle opties aangeduid, zorg dat dit bij jou ook zo is ingevuld voor je op de setup link klikt. Als alles goed gaat krijg je nu op je scherm een QR-code te zien


Stap 4: Configureer de authenticator app

Open nu de authenticator app op je smartphoneConfigureer authenticator app - stap 1

Klik op het plusje om een account toe te voegen


Configureer authenticator app - stap 2

Selecteer “work or school account” (werk of school account)

Scan vervolgens de QR code die je bij de vorige stap op je scherm kreeg.

Na het scannen krijg je een code te zien van zes cijfers, die elke 30 seconden verandert.


Stap 5: login op Microsoft 365 met 2FA

Ga nu terug naar het scherm op je computer waar je verder kan met de verificatie.


Login op Microsoft 365 met 2FA

Dan zal je een scherm krijgen waar je de verificatie code moet ingeven

Geef de code in die je op je smartphone ziet staan (let op dat de geldigheid na 30 seconden vervalt, zie je dat je nog maar een paar seconden hebt, dan wacht je beter tot je een nieuwe code te zien krijgt).


Klik op “verify”


Dan wordt gevraagd om je gsm nummer. Dit is een extra beveiliging en belangrijk voor het geval je de 2FA code zou verliezen.


Voltooi de setup.


Vanaf nu is je account beschermt via een tweestap verificatie.


Nog vragen over het instellen van 2FA voor je Microsoft account?

Loop je toch nog ergens vast, neem dan gerust contact op met onze servicedesk. We zorgen er graag voor dat ook jij helemaal veilig kunt werken. Dus ook als je andere vragen hebt over cybersecurity kan je bij ons terecht.


Disclaimer: Deze procedure werd opgesteld in overeenkomst met de Microsoft best practices. Neddine Solutions kan op generlei wijze aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade ten gevolge van de foutieve toepassing van deze procedure evenals het fout functioneren van de software.Jouw onderneming beter beschermen? Wacht niet tot het te laat is!

👇 Lees meer over hoe je jouw bedrijf het beste kan beschermen

We helpen je liever voorkomen dan genezen


Neddine Solutions is reeds 27 jaar de vertrouwde ICT-partner van Vlaamse ondernemers. Als Managed Services pionier zijn ze als eerste in BENELUX op de “remote monitoring and management” trein gestapt. Hierdoor is Neddine ICT Solutions ook echt in staat het verschil te maken met hun onderhoudsprogramma’s die reeds hun degelijkheid door de jaren heen meer dan bewezen hebben. Neddine ICT Solutions maakt het verschil door de zeer hoge graad van dienstverlening in combinatie met degelijke oplossingen, op maat van de klant, die niet enkel veilig en vlot te gebruiken zijn maar ook gewoon werken. ICT-oplossingen van ondernemers voor ondernemers.


21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page