top of page

Kies de juiste monitor

 

Het kiezen van een goede monitor is extra belangrijk voor wie dagelijks urenlang op een scherm kijkt voor zijn of haar werk. Zodat je hoofdpijn en vermoeide ogen, maar ook nek- en rugklachten kunt voorkomen.

Monitor kopen? 

monitor

We helpen je graag de monitor kiezen die bij jouw noden past 👀

⭐⭐⭐⭐⭐ 

“Neddine biedt oplossingen op maat en binnen het vooropgestelde budget”

dandoy_logo

Luc Cottyn
Transport Dandoy

Wanneer kies je voor een externe monitor?

Voor een pc heb je altijd een extern scherm nodig, en voor laptops bevelen we een extern scherm eigenlijk altijd aan. Waarom? Wel een extern scherm is ergonomisch een betere optie dan je laptopscherm, dat vrij klein is en vrijwel in alle gevallen te laag staat. Tenzij je een laptopstandaard gebruikt, waarmee je het scherm op de juiste hoogte kunt zetten. In dat geval heb je natuurlijk wel een extern toetsenbord en een muis nodig. 

Monitor hoogte

Wat is de goede hoogte voor een scherm? Als je voor je scherm zit (op correcte wijze op je bureaustoel) dan moet je als je je hoofd recht houdt op de bovenste rand van je scherm kijken. Staat je scherm te laag dan hou je je hoofd te veel naar voren waardoor de belasting op je nek en rugspieren te groot wordt en er op termijn klachten kunnen ontstaan.

Waar moet je op letten bij de keuze van een monitor?

Een goede monitor voor jou houdt rekening met hoeveel tijd je achter je scherm doorbrengt en dus met de impact op jouw welzijn. Hoe meer tijd je achter je scherm zit, hoe belangrijker onderstaande punten moeten doorwegen in je keuze.

Hoe groot mag (of moet) je scherm zijn?

Eigenlijk moet je vooral zorgen dat je scherm niet te klein is. De gemiddelde scherm grootte die we aanraden is 24”. Hoe groter je scherm, hoe makkelijker om meer informatie tegelijkertijd op je scherm te zien.  Tegelijkertijd moet het scherm natuurlijk wel nog op je bureau passen, dus hou zeker ook rekening met hoeveel fysieke ruimte je hebt om je scherm te plaatsen.

twee programmas op een scherm

Moet je vaak twee programma’s naast elkaar gebruiken? Op een groter scherm kan je ze gewoon naast elkaar zetten, zonder dat je de hele tijd moet heen-en-weer klikken of scrollen. Dat werkt een pak vlotter en hoe minder je moet wisselen tussen klavier en muis, hoe beter voor je arm- en schouderspieren 😊

Welk type scherm heb je nodig?

Tegenwoordig gebruiken we energiezuinige LED schermen. Een goede resolutie is zeer belangrijk: ga voor 1920x1080 Full HD op een 75 Hz of beter. Gebruik je je scherm voornamelijk voor grafische doeleinden, dan kies je best voor een 4k scherm.

Als je uren na elkaar werkt is het aan te raden om te kiezen voor een monitor met een blauw licht filter, deze zorgt ervoor dat je ogen op het einde van de dag minder vermoeid zijn. Sowieso is het aan te raden om je ogen regelmatig een beetje rust te gunnen door even over je scherm heen in de verte te kijken. Er wordt aangeraden om elke 20 minuten 20 seconden 20 meter ver kijken. En als je niet in de verte kunt kijken, doe dan even je ogen dicht, zodat ze helemaal kunnen ontspannen.

blue light filter

Ook de ergonomie is belangrijk

Kies steeds een monitor die in hoogte verstelbaar is, da’s het minimum. Hoe meer het scherm aanpasbaar is hoe beter, je kan het dan helemaal goed voor jou opstellen.

Daarnaast is het ook belangrijk je schermen niet te blijven gebruiken tot ze defect raken. Schermen verslijten ook. Na enkele jaren dagelijks gebruik zal je merken dat de scherpte minder wordt. Met andere woorden, het begint langzaamaan een wazig beeld te worden. Dit merk je vooral op als je er een nieuw scherm naast zet. De levensduur van een scherm is volgens onderzoek van Gartner gemiddeld 5 tot 8 jaar.

Met hoeveel externe schermen wil je werken?

Eddy

Op je (thuiswerk)kantoor is vaak handig om met meerdere schermen naast elkaar te werken. Persoonlijk werken we op kantoor allemaal met twee externe schermen, die we via een dockingstation aan ons laptop koppelen.

 

Wij vinden het alvast een aanrader om efficiënt te kunnen werken, zowel voor IT-gerelateerde taken als voor het administratieve werk.

Welke aansluitingen heeft je scherm nodig?

De hedendaagse aansluitingen zijn HDMI of Displayport. Kijk in elk geval na welke aansluitingen je pc, laptop of dockingstation heeft. Dan voorkom je met koppelstukjes te moeten werken.

Met welke merken werken wij samen?

Voor externe monitoren werken we, net zoals voor laptops en desktops, graag samen met onze huismerken HP en Lenovo. Daarnaast vinden we ook kwalitatieve schermen bij de merken Samsung en iiyama.

hp
Lenovo
Logo Samsung
iiyama

Neddine Solutions, jouw IT partner

Van ons mag je verwachten dat we de voor jou geschikte schermen voorstellen, en natuurlijk zorgen we ervoor dat ze geschikt zijn voor jouw werkpost.

 

We stellen onze kennis en ervaring graag ter beschikking van onze klanten.

Ben je er nog niet helemaal uit welke monitor voor jou het beste is?

Philip

We hielpen ondertussen al heel veel klanten aan een passend scherm ✔

Valerie Baert - Leve De Economie

⭐⭐⭐⭐⭐

“Zo kregen we 5 gloednieuwe laptops, een productiescanner voor de grote archieven, een NAS-systeem met veel externe opslagruimte en voor iedereen een tweede scherm erbij. Leve De Economie kon meteen een pak professioneler aan de slag!”

Valerie Baert
Leve De Economie

bottom of page