top of page
  • Foto van schrijverPhilip Vande Papeliere

De cruciale rol van IT partners voor KMO's

IT is onmisbaar geworden voor de bedrijfsvoering. Ook de bakker heeft een computer nodig om zijn bestellingen door te geven en de administratie te doen. En voor veel bedrijven is de IT-infrastructuur zelfs een cruciaal onderdeel geworden. Als de IT uitvalt, dan heeft dat ernstige gevolgen voor de volledige bedrijfsvoering.


Denk maar aan een biotech-bedrijf die een volledige productie batch moet vernietigen omdat de data niet correct zijn uitgelezen en opgeslagen. Of een transportbedrijf dat ineens geen idee meer heeft waar elke vrachtwagen zich bevindt.

 

Voor die bedrijven is de samenwerking met een degelijke IT-partner onmisbaar. Je hebt immers snelle actie van experten nodig om je IT-infrastructuur zo snel mogelijk terug werkend te krijgen.


De uitdagingen van KMO's op het gebied van IT

Als KMO heb je te maken met heel wat uitdagingen. Denk maar aan een strategie die continu moet meesurfen op de golven van de snel veranderende wereld om ons heen, het aantrekken en behouden van de juiste medewerkers en zorgen dat je steeds in beeld blijft bij potentiële klanten.

 

Daarbovenop komen dan nog eens de technologische uitdagingen: op welke manier richt je je IT-infrastructuur in? Met welke softwarepakketten moet je werken? Welke toestellen voorzie je best voor je medewerkers?


Vragen die niet altijd eenvoudig te beantwoorden zijn. Vaak brengen IT-oplossingen een zekere complexiteit met zich mee. Waar je op veel andere vlakken een heel eind geraakt met gezond verstand, vraagt IT-expertise en middelen die niet altijd beschikbaar zijn in een KMO.

 

Je moet dus mee zijn en blijven want de concurrentie doet dat ook, maar hoe begin je er aan?Wat is een IT partner?

Wat je nodig hebt is een partner die wel over de nodige expertise beschikt. Iemand die niet alleen op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen, maar die ook begrijpt waar jouw bedrijf naar toe groeit en die op basis daarvan het gepaste advies kan geven. Rekening houdend met de middelen die beschikbaar zijn, zodat je die optimaal kunt inzetten.

 

Er zijn verschillende types IT-partners. Je kiest de partners op basis van de noden van jouw bedrijf. Zo kan het ook prima zijn dat je met verschillende partners samenwerkt.

Zo zijn er de experten: personen of bedrijven een beperkt aanbod hebben en daar goed in zijn. Denk aan datacenters of cloud providers bijvoorbeeld. Ideaal als je helder hebt wat je nodig hebt. Je neemt contact op, stelt je vraag en zij bezorgen je precies dat wat je nodig hebt.

 

Dan zijn er strategische consultants. De bedrijven die je helpen om een brede visie en strategisch plan uit te werken voor jouw bedrijf. Het zijn niet de mensen die zorgen voor de implementatie van die plannen, daarvoor heb je ofwel je eigen werknemers, ofwel een andere partij nodig.

 

De generalisten zijn de doeners. De mensen die jouw visie, jouw plan kunnen realiseren. Ze beschikken over een uitgebreide kennis en expertise om concrete plannen te implementeren en om de problemen op te lossen die zich voordien.

 

En als laatste type zijn er de uitgebreide teams. De IT-partners waar strategie en uitvoering samengebracht worden. De partners die met je mee kunnen denken op strategisch niveau en die vervolgens ook de kennis en expertise in huis hebben voor de uitvoering. En die strategische samenwerkingen hebben met experten voor gespecialiseerde diensten.


Samenwerken met partners

Voordelen van samenwerken met een IT partner

Je hebt het vast al begrepen uit het vorige stukje. Er zijn heel wat voordelen te halen in samenwerking.

 

Een IT-partner helpt je kosten te besparen. Zelfs al lijkt het inhuren van externe hulp op het eerste zicht extra kosten met zich mee te brengen. Het is een investering die zich snel kan terugbetalen.

Strategische IT-beslissingen zorgen dat je de beschikbare middelen efficiënt inzet. Geen halve oplossingen die je op termijn drie keer zoveel kosten, maar van in het begin de juiste keuze die past bij jouw bedrijf en jouw strategie.

 

Daarnaast zorgt het inschakelen van specialisten dat er geen tijd meer verloren gaat door het zelf proberen zoeken naar antwoorden of oplossingen. Een specialist heeft de kennis in huis en verliest daardoor geen tijd aan een inefficiënte zoektocht. Bovendien kan jij diezelfde tijd investeren in de dingen die jou geld opleveren!

 

En een externe IT-partner helpt je vaak ook te denken aan de minder evidente zaken, die belangrijk zijn, maar geen invloed hebben op de dagdagelijkse werking. Denk bijvoorbeeld aan de beveiliging tegen cyberaanvallen of zorg dragen voor een werkende back-up van je gegevens.


een it partner helpt je bij de bescherming van je IT infrastructuur


Hoe kies je de juiste IT partner?

Het allerbelangrijkste criterium bij het kiezen van een IT-partner is wat ons betreft vertrouwen. Als het vertrouwen ontbreekt, maakt het niet uit welke kwaliteit geleverd wordt. Het zal nooit goed genoeg zijn, er zal altijd twijfel en discussie zijn over de (kwaliteit van) geleverde diensten.

 

Dus neem de tijd om elkaar te leren kennen, zodat je de samenwerking kan starten vanaf een goed fundament.

 

Daarnaast is het uiteraard ook belangrijk dat de samenwerking jou brengt wat je nodig hebt. Kies het soort IT-partner die past bij de noden van jouw bedrijf. Heb je een intern IT-team en vooral nood aan een strategische partner? Of ben je zelf prima in staat om de strategie uit te werken en heb je vooral behoefte aan een partner die jouw plannen uitvoert en de brandjes blust als dat nodig is?

 

En ook al is vertrouwen de basis, de geleverde kwaliteit is een doorslaggevend argument om wel of niet voor een bepaalde partij te kiezen. Doe gerust je eigen onderzoek voor je de knoop doorhakt. Lees reviews, leg je oor te luisteren bij bestaande klanten, of bij gemeenschappelijke connecties. En vraag uiteraard ook door bij de IT-partner zelf op de punten die voor jou van belang zijn. Wil je weten hoe snel ze reageren in geval van problemen, of hoe de facturatie loopt? Stel alle vragen waar je mee zit, zodat je voor jezelf een goed beeld kunt vormen welke partij het beste past bij jouw bedrijf en jouw vragen.


Tips voor een effectieve samenwerking met een IT partner

Transparante communicatie speelt een cruciale rol in elk samenwerkingsverband. Wanneer elke partij open en eerlijk kan communiceren zorgt dit voor vertrouwen, vlottere samenwerking en meer onderling respect.  Ook, of misschien wel vooral, als het gaat om het brengen van moeilijke of lastige boodschappen.

 

Je bent niet geholpen met een IT-partner die je naar de mond praat en achteraf met een oplossing komt die je van de regen in de drup helpt. Dan ben je veel beter geholpen met een partner die aangeeft dat wat jij vraagt niet mogelijk is (technisch of budgetgewijs). En die vervolgens samen met jou op zoek gaat naar een aanvaardbaar alternatief.

 

Het helpt ook om van bij de start duidelijke verwachtingen uit te spreken. Wat verwacht jij wel en niet van jouw IT-partner, en omgekeerd, wat verwacht jouw IT-partner van jou (en wat niet).


Plan zeker ook met enige regelmaat evaluatie- en feedback momenten in. Momenten waarop je samen met je IT-partner de samenwerking kunt evalueren, waarop de verwachtingen herbekeken en eventueel bijgestuurd kunnen worden


Kortom, geen enkel bedrijf kan nog zonder IT

En als IT een cruciaal onderdeel is van jouw bedrijfsvoering, dan ga je best op zoek naar een partner die de juiste kennis en expertise in huis heeft om jou te ondersteunen op de vlakken waar je ondersteuning nodig hebt.Je hoeft immers niet alles zelf te doen. Weeg zorgvuldig af wat voor jou belangrijk is in de samenwerking en ga op zoek naar een partner (of meerdere partners) waar je een duurzame samenwerking mee aan kunt gaan.

 

Zodat jouw IT-infrastructuur de motor kan zijn van jouw bedrijf en niet de rem.elk bedrijf heeft IT ondersteuning nodig


Meer weten?

Benieuwd of wij voor jou de juiste IT-partner zijn? Wij vallen in de categorie van ‘uitgebreide teams’. We kunnen bedrijven zowel ondersteunen bij het opstellen van de strategie als bij het implementeren en uitwerken van de plannen.


Dat betekent dat je ook bij ons terecht kunt voor een uitgebreide dienstverlening. Als ondersteuning voor jouw intern IT-team bijvoorbeeld, of als extra klankbord om jouw strategie af te stemmen.Ontdek of wij een match zijn tijdens een gratis strategiegesprek

helemaal gratis en vrijblijvend, een goede match is ook voor ons een belangrijke voorwaarde tot samenwerking 🤝Neddine Solutions is reeds 30 jaar de vertrouwde ICT-partner van Vlaamse ondernemers. Als Managed Services pionier zijn ze als eerste in BENELUX op de “remote monitoring and management” trein gestapt. Hierdoor is Neddine ICT Solutions ook echt in staat het verschil te maken met hun onderhoudsprogramma’s die reeds hun degelijkheid door de jaren heen meer dan bewezen hebben. Neddine ICT Solutions maakt het verschil door de zeer hoge graad van dienstverlening in combinatie met degelijke oplossingen, op maat van de klant, die niet enkel veilig en vlot te gebruiken zijn maar ook gewoon werken. ICT-oplossingen van ondernemers voor ondernemers.


6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page