top of page

Toetsenbord en muis

 

Een toetsenbord en muis zijn onmisbare attributen voor het werken met je laptop of desktop. Tegelijkertijd kan de keuze overweldigend zijn, net zoveel opties als bomen in het bos.

 

We helpen je op deze pagina graag op weg om een keuze te maken die voor jou werkt.

Liever onze hulp inschakelen? 

toetsenbord en muis

We helpen je graag de juiste keuze maken ⌨ 🖱

⭐⭐⭐⭐⭐ 

“Een nuchter bedrijf, zoekt naar oplossingen en probeert daarbij optimaal te ondersteunen”

Logo Alpla

Christian H.
Alpla Belgium

Hoe kies je een nieuw toetsenbord?

Toetsenbord

Toetsenborden zijn iets persoonlijks. Je hebt er met zachte aanslagen, anderen hebben een iets hardere aanslag. Om klachten te voorkomen is het belangrijk ervoor te zorgen dat je onderarmen, polsen en handen een horizontale lijn vormen, waarbij je handen zich makkelijk over het toetsenbord kunnen bewegen. 

Azerty of Qwerty?

Als je een toetsenbord kiest dien je er op te letten dat het de juiste lay-out heeft. De meest voorkomende zijn AZERTY en QWERTY. Veel developers werken het liefst met een qwerty klavier, waar trouwens twee verschillende varianten van bestaan: een Engelse en een Amerikaanse. Daarbuiten gebruiken de meeste mensen in België een AZERTY-klavier met de “belgisch punt” lay-out.

Wanneer je online op zoek gaat naar een nieuw klavier is het altijd goed om te dubbelchecken dat je een toetsenbord kiest met de lay-out waar jij aan gewend bent. We spreken uit ervaring, een foutje is soms snel gemaakt 😉 

Azerty toetsenbord

Een toetsenbord voor een Windows PC of voor een Mac?

Het is niet onmogelijk om toetsenborden voor Windows-PC te gebruiken op een Mac en omgekeerd, maar je maakt het je zelf wel een pak lastiger. Dus heb je een PC, dan kies je ook best voor een PC-toetsenbord. Heb je een Mac, dan kies je best voor een mac-toetsenbord.

Kies je voor een bedraad of voor een draadloos toetsenbord?

Ook deze keuze wordt vooral bepaald door een persoonlijke voorkeur. Kies je voor een bedraad toetsenbord heb je altijd een goede connectie, en zit je nooit met een lege batterij. Moet je je vaak verplaatsen en wil je graag je toetsenbord kunnen meenemen, dan is een draadloos toetsenbord misschien makkelijker.

Werk je met een standaard toetsenbord of kies je voor een ergonomische versie?

Op een standaard toetsenbord is het belangrijk dat je rekening houdt met de positie van je armen, en de beweging naar muis en/of cijferklavier. Moet je veel typen, dan kan ook een extra polsondersteuning nuttig zijn. Heb je specifieke klachten, of vind je het fijner werken, kies dan zeker voor een aangepast ergonomisch toetsenbord.

Voorbeeld ergonomisch toetsenbord

Hoe kies je een nieuwe muis?

muis

Net zoals toetsenborden komen ook muizen in allerlei formaten, vormen en met een verschillend aantal knoppen.

Om klachten te voorkomen gebruik je de muis eigenlijk best zo weinig mogelijk. Een standaardmuis zorgt bij gebruik altijd voor een hogere spierspanning in je onderarm. Het is dan ook belangrijk om te kiezen voor een model dat goed in de hand ligt, eentje die niet teveel spierspanning vraagt bij het gebruik.

Kies je voor een bedrade of voor een draadloze muis?

De keuze voor een bedrade of een draadloze muis is -net zoals bij een toetsenbord- vooral afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Bedraad werken heeft als voordeel minder haperingen en vooral, nooit op het verkeerde moment een lege batterij. Ben je vaak onderweg en wil je onderweg wel graag de muis gebruiken? Dan kan een draadloos model handiger zijn.

Werk je met een standaard model of kies je voor een ergonomische vormgeving?

Zoals gezegd moet een muis goed in je hand liggen. Heb je kleine handen, kies dan een kleine muis, heb je grotere neem dan een grote muis. Je moet er ook qua vorm comfortabel mee kunnen werken.

Voorbeeld ergonomische muis

Er zijn naast muizen ook track balls: een beetje een omgekeerde muis van vroeger. Je beweegt rechtstreeks de bal. Hierdoor is er minder beweging nodig vanuit je arm en schouder, de bal wordt bediend door kleine bewegingen van je vingers. Het vraagt wel enige oefening om er vlot mee te kunnen werken.

Ook voor de keuze van een nieuwe muis geldt dat je bij specifieke klachten best op zoek gaat naar een model dat precies jouw gevoelige plekken ontlast.

Neddine Solutions, jouw IT partner

Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij gebruiken graag onze jarenlange expertise om je te helpen er het voor jou juiste model uit te kiezen.

En heb je achteraf nog vragen, dan staat onze servicedesk voor je klaar.

Ik wil graag jullie hulp inroepen om een keuze te maken

Philip

Slimme zet! Wij delen graag onze kennis met jou 👌

Logo Pevernagie - De Vuyst

⭐⭐⭐⭐⭐

“Neddine Solutions heeft er sinds corona voor gezorgd dat onze kantoormedewerkers moeiteloos en veilig van thuis uit kunnen werken”

Dirk Pevernagie
Pevernagie - De Vuyst

bottom of page