top of page
  • Foto van schrijverNeddine Solutions

Productiviteit verhogen? 5 tips om slimmer te werken

Bijgewerkt op: 16 mei 2022

Productiviteit verhogen wil niet zeggen dat je ook de druk moet verhogen. Je wilt tenslotte niet dat je medewerkers uitvallen als gevolg van teveel stress of een burn-out.Zet je werknemer centraal

Precies om te vermijden dat je werknemers uitvallen is het belangrijk om hen centraal te zetten. En op zoek te gaan naar manieren om hen te ondersteunen, zodat zij zonder stress te ervaren toch zoveel mogelijk werk gedaan krijgen. Hoe mooi zou het zijn als je ervoor kon zorgen dat ze net minder stress ervaren, terwijl er toch meer werk wordt verzet?


We delen dan ook graag een vijftal tips met je die helpen om slimmer te werken. Zowel voor jezelf als voor je medewerkers.


Verhoog productiviteit in ...


...5 meer (recente) schermen


Beeldschermwerkers brengen het grootste deel van hun dag door achter hun computerscherm. En vaak moeten ze regelmatig wisselen tussen verschillende systemen. Het is dan een pak makkelijker, gebruiksvriendelijker en sneller als je meerder schermen gewoon naast elkaar kunt openzetten.


Hoe je dit precies invult hangt natuurlijk af van verschillende factoren. De noden op het vlak van de taken die uitgevoerd worden en persoonlijke voorkeuren. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor één ultrawide scherm: een scherm dat even breed is dan twee gewone schermen naast elkaar. Of je kiest voor twee gewone schermen naast elkaar. Zelfs voor wie vaak onderweg is zijn er oplossingen waarbij je een tweede scherm aan je laptop kan hangen.


Niet onbelangrijk is daarnaast de leeftijd van de gebruikte schermen. Hou ouder een scherm, hoe minder scherp het beeld wordt. Zeker bij langdurig schermwerk is dat een aanslag op de ogen. Dus wees lief voor je ogen en die van je medewerkers en vervang de beeldschermen om de 4 à 5 jaar, ook als ze nog goed lijken te werken..


...4 voorzie het onvoorziene


Nee, je hoeft geen glazen bol boven te halen of madame Soleil om raad te vragen. Als er één ding zeker is, dan is het wel dat er altijd onvoorziene omstandigheden opduiken. Wanneer de agenda dan volledig volgeboekt staat bezorgen die onvoorziene omstandigheden altijd stress. Er moeten keuzes worden gemaakt: wat is er het meest dringend, wat mag worden uitgesteld?


Voorzie in je agenda en in die van je medewerkers op voorhand ruimte om dit op te vangen. Zorg dat niet alles vooraf al helemaal volgepland staat. En ook al lijkt dit tegen intuïtief: je zet minder werk in je agenda, het zal je toch direct heel wat tijd besparen op het moment dat er iets onverwachts gebeurt. Er is namelijk tijd om de onverwachte gebeurtenis op te vangen, dus geen stress, geen taken die verschoven moeten worden. Iedereen kan gewoon verder werken.


En gebeuren er geen onverwachte zaken? Zoveel te beter, dan is er extra ruimte om alvast taken af te werken die pas de volgende dag op de planning stonden.


...3 flexibel werk


Ondertussen is de tijd waarin het normaal was om 9 to 5 op kantoor te werken voorbij. Sowieso is dit ook niet voor iedereen de meest prettige of productieve manier om te werken. Open kantoorruimtes blijken de productiviteit eerder te beperken dan te stimuleren. Voor iedereen.

In welke ruimte je het meest productief bent hangt af van wie je bent als persoon en welk soort werk je te doen hebt. Om heel gefocust aan een rapport te werken is het fijn dat je ergens ongestoord kunt werken. Voor de één helemaal afgesloten van alle prikkels, voor de ander werkt het net prima met het geroezemoes van een koffietentje op de achtergrond. Wil je met je team brainstormen rond een bepaald thema, dan werkt dat het best in een inspirerende ruimte.


De mogelijkheid om flexibel te werken, waarbij de werknemer kan kiezen voor

de omgeving die het best bij hem en de uit te voeren taken past is dan ook ideaal om de productiviteit te verhogen.


Uiteraard binnen een kader van algemene afspraken, zodat ook de link met collega’s en het bedrijf gekoesterd wordt.


...2 prettige werkomgeving


Naast een passende werkomgeving, zorgt ook een prettige werkomgeving voor een hogere productiviteit. Zo ligt de temperatuur best rond 21 à 22 graden. Een lagere temperatuur zorgt al snel voor koude vingers, waarmee het niet zo eenvoudig tikken is. Is het te warm, dan gaat de productiviteit ook al snel naar beneden.


Ook een goede luchtkwaliteit draagt bij aan een hogere productiviteit. Voldoende zuurstof en een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent zijn onmisbaar om productief te kunnen werken.


Planten zorgen niet alleen voor een aangename omgeving, kijken naar groen verlaagt het stress niveau en planten helpen mee aan een goede luchtkwaliteit. Dus een absolute aanrader!


En als je de mogelijkheid hebt om de kantoren zo in te richten dat mensen de omgeving kunnen kiezen die past bij de aard van het werk dat ze moeten doen, is ook dit een grote meerwaarde.


Dat landschapskantoren de productiviteit over het algemeen niet bevorderen is ondertussen al in meerdere studies vastgesteld. In de ideale wereld kan je kiezen voor een stille ruimte voor concentratiewerk, een speels ingerichte ruimte voor creatief werk of om te brainstormen, en zo zijn er verschillende ruimtes mogelijk, afhankelijk van het werk dat gedaan moet worden.


Verder is naast de luchtkwaliteit ook de lichtkwaliteit een belangrijke factor voor een prettige werkomgeving.


De allerbeste verlichting is natuurlijk daglicht. Daglicht valt het best van opzij, zodat het niet storend is tijdens beeldschermwerk.


Alleen is het praktisch gezien niet altijd haalbaar om met voldoende natuurlijke verlichting te kunnen werken. Dan is het slim om te kiezen voor een goede verlichting. Zo'n 500 lux is ideaal op je werkvlak, liefst mooi egaal gespreid, zodat je geen donkere plekken hebt....1 ergonomische werkomgeving


Het lijkt vanzelfsprekend in een tijd waarin veel medewerkers uren achter hun scherm doorbrengen. En toch zijn er nog heel wat medewerker die niet blind kunnen typen.


Daardoor vraagt elke e-mail, elk verslag, elke offerte, ja zelfs elk chatberichtje meer tijd. Niet alleen omdat je net iets langer moet zoeken naar de letters op je toetsenbord, maar ook omdat je hersenen meer capaciteit nodig hebben om de taak uit te voeren.


Bovendien zorgt blind typen voor een betere houding, waardoor je RSI-gerelateerde klachten aan nek, schouders, rug en polsen voorblijft.


Verder zijn er ook heel wat praktische aanpassingen die helpen om ergonomisch te werken: aanpasbare bureau's, een juiste bureaustoel, schermen op een arm zodat ze precies op maat van de gebruiker kunnen worden ingesteld.


En last but not least: een informatiesessie voor de gebruikers, zodat ze zich bewust worden van wat een ergonomische houding is en vooral ook waarom dat zo belangrijk is. Ze kunnen comfortabeler werken, en dat zorgt vanzelf voor een hogere productiviteit.


Verhoogde productiviteit met blijere werknemers


Zoals je ziet zijn er heel wat kleine stappen die je kan zetten om de productiviteit te verhogen. Zonder dat je werknemers (of jezelf) extra onder druk moet zetten. Eigenlijk is het tegendeel waar, de voorgestelde tips maken het werk niet alleen productiever maar ook aangenamer voor de werknemer.

En wie wil dat nu niet?


Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van de passende extra schermen voor je medewerkers? Geef ons dan gerust een seintje. We kijken graag met je mee.56 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page