top of page
  • Foto van schrijverNeddine Solutions

Windows 11: alles wat je moet weten

Bijgewerkt op: 21 mrt. 2022


Op 5 oktober lanceerde Microsoft een nieuwe Windows-versie. In dit artikel vertellen we je graag meer over Windows 11. Hoeveel het kost, of je het op jouw toestel kan installeren en de belangrijkste nieuwigheden.

Laten we de belangrijkste vraag als eerste beantwoorden. Voor alle toestellen met Windows 10 biedt Microsoft de update helemaal gratis aan.

In de loop van de komende maanden zal Microsoft de upgrade aanbieden op alle toestellen met een Windows 10. Je mag je verwachten aan een pop-up melding waarin de upgrade wordt aangeboden. Met een simpele klik op de knop kan je zelf de upgrade starten. Maar lees vooral eerst even verder om te weten waar je best rekening mee houdt voor jij of je medewerkers op de knop klikken.


Niet elk toestel is geschikt om Windows 11 aan te kunnen. De minimum systeemvereisten zijn:


· 64 bit processor

· 4 GB RAM

· 64 GB opslag

· 1 GHz clocksnelheid

· UEFI secure boot

· TPM 2.0

· Display minimum 9 inch en een resolutie van minstens 1366x768 pixels

· Compatibel met Directx 12 graphics/WDDM 2.X


Misschien heb je geen flauw idee of de toestellen in jouw bedrijf aan deze minimumeisen voldoen. Speciaal daarvoor ontwikkelde Microsoft een tool: de PC Health Check, waarmee je heel makkelijk en snel zelf kan testen of jouw toestel aan de minimumeisen voldoet.
Op zich is dat voorlopig nog geen probleem. Microsoft geeft aan dat ook Windows 10 de komende jaren nog wordt ondersteund en dus de nodige veiligheidsupdates zal krijgen.

Je kan voorlopig nog prima verder met de Windows 10-versie tot je toestel aan vervanging toe is. Nieuwe toestellen zullen binnenkort sowieso standaard geleverd worden met Windows 11 als besturingssysteem.


Allereerst een opgefriste interface. De icoontjes krijgen een moderner ontwerp, het startmenu wordt vervangen door een soort app-launcher waaraan je je favoriete programma’s kan toevoegen, of rechtstreekse toegang naar veelgebruikte documenten.


Nieuw is ook dat de chatfunctie van Microsoft Teams in de taakbalk is geïntegreerd. Je kan zo makkelijk en snel met je contacten in Windows chatten of videobellen.


Daarnaast krijg je ook de mogelijkheid om je bureaublad op te fleuren met widgets: in één oogopslag het weerbericht, je agenda of je takenlijst bijvoorbeeld.


Maar neem vooral een kijkje via het onderstaande filmpje om een indruk te krijgen van wat Windows 11 te bieden heeft.

Het antwoord daarop is simpel, nee. Je hoeft niet te upgraden, de huidige Windows 10 blijft voorlopig nog prima zijn werk doen. De ondersteuning van Microsoft voor Windows 10 blijft gewoon verder lopen tot 2025. Sowieso zijn ook niet alle toestellen geschikt om al te upgraden.


Wil je toch al aan de slag? Dan wacht je best tot je een melding krijgt van Microsoft. Op dat moment neem je contact op met ons of je eigen ICT provider.


Kies je ervoor om de upgrades zelf uit te voeren, dan adviseren we om te starten met één toestel, zodat je kan kijken of er een impact is voor de programma’s die je gebruikt. Lijkt alles vlot te verlopen, dan kan je geleidelijk aan ook de andere toestellen upgraden.


Dat doe je trouwens nog altijd best in overleg met je eigen ICT provider, zo kunnen zij bijspringen moest er zich toch een probleem voordoen. Of je vraagt hen om het volledige proces van A-Z mee te begeleiden, op die manier ben je zeker van de beste ondersteuning bij de overgang naar het nieuwe besturingssysteem.


De lijst met gekende problemen blijft nog dagelijks groeien. Dus moest je een probleem ondervinden, het kan zijn dat het gaat om een gekend probleem dat wij ondertussen voor je op kunnen lossen.


Nog een laatste aanrader: breng ook je medewerkers op de hoogte! Laat ze weten wat je van hen verwacht, zodat ze de juiste actie ondernemen op het moment dat de vraag voor hun neus op popt.
76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page