top of page
  • Foto van schrijverNeddine Solutions

Perimeter beveiliging

Sommige dingen zijn zo belangrijk dat je ze niet vaak genoeg kunt herhalen 😊. IT security is zo’n belangrijk ding. Het IT landschap wordt steeds gecompliceerder, en tegelijkertijd worden hackers steeds slimmer als het gaat om inbreken in jouw IT infrastructuur. Een perimeter beveiliging is onontbeerlijk als je goed gewapend wilt zijn tegen cybercriminelen.


Wat is perimeter beveiliging?

Laten we starten bij het begin, want wat is dat nu eigenlijk, zo’n perimeter beveiliging? Eenvoudig gezegd is een perimeter beveiliging een beveiliging die uit verschillende lagen bestaat. Zoals je in de fysieke beveiliging bijvoorbeeld (van binnen naar buiten) een bewegingsalarm hebt, sloten op de deuren, een waakhond op je terrein en vervolgens nog een hoge omheining met prikkeldraad en wie weet patrouilleren daarbuiten regelmatig beveiligingsagenten van een externe firma.


Je kan op een gelijkaardige manier naar je IT infrastructuur kijken. Ook daar zijn er verschillende lagen waarlangs een hacker moet passeren als hij jouw bedrijfsgegevens wil stelen. Jouw kritische gegevens kan je beveiligen door te zorgen dat je data zelf goed beveiligd en geback-upt is. In een volgende laag zorg je voor een beveiligde toegang tot het systeem en up-to-date beveiliging van je toestel. Daarna volgt een laag die zorgt dat onbevoegden geen toegang hebben tot het netwerk of tot je bedrijf als geheel.Waarom zou je kiezen voor perimeter beveiliging?

Je kan er natuurlijk altijd voor kiezen om maar één beveiligingslaag in te bouwen. Alleen zijn je gegevens dan maar in heel beperkte mate beschermd. Een perimeter beveiliging zorgt er voor dat je beter bent beschermd tegen cybercriminelen. Bovendien maak je het de hackers op die manier ook veel moeilijker om aan je gegevens te geraken, en net zoals iedereen zoeken ook zij bij voorkeur de weg van de minste weerstand.


Precies daarom is het goed voor elk bedrijf om te kiezen voor een perimeter beveiliging. Een beveiliging op meer dan één laag. Je wilt tenslotte niet dat de eerste beste hacker met jouw gegevens, of met die van jouw klanten, wegloopt. Dus handel in het belang van jezelf en je klanten door te zorgen voor een degelijke beveiliging van je IT-infrastructuur. En dat is in de huidige tijden toch écht een perimeter beveiliging.


Hoeveel lagen er worden ingesteld en hoe zwaar de beveiliging op elke laag is zal afhangen van de data die je wilt beschermen. Niet alle gegevens hebben dezelfde bescherming nodig. Een elektronisch patiëntendossier is niet hetzelfde dan een menukaart bijvoorbeeld. Een goede perimeter beveiliging is afgestemd op de noden van het bedrijf, en maakt onderscheid naar gelang de data die beschermd wordt


Hoe ziet perimeter beveiliging eruit in de praktijk?

Centraal ligt de data die je wilt beschermen. Vertrek hier van je meest bedrijf kritische gegevens.


De eerste beveiligingslaag rond jouw gegevens gaat over het veilig stellen van jouw gegevens. Denk bijvoorbeeld aan een back-up die zorgt dat je niet al je gegevens zomaar kwijt bent, maar ook archivering en encryptie van je data.


De volgende laag is de applicatie, het systeem dat je gebruikt om met je data te werken. Dan gaat het om de veilige werking van je applicatie, net zoals een beveiligde toegang tot de applicatie. Denk bijvoorbeeld aan een sterk paswoord, en Multi-Factor Authenticatie.


Daarna volgt de beveiligslaag van je toestellen. De laptops, pc’s, mobiele toestellen. Deze moeten minstens een up-to-date antivirusprogramma en een recent en up-to-date operating systeem hebben.


Vervolgens zorg je ervoor dat je netwerk beveiligd is, zodat onbevoegden niet zomaar kunnen aanmelden en rond snuisteren in jouw gegevens.


In samenhang daarmee is het ook belangrijk om te kijken naar de beveiliging van je bedrijf als geheel: zowel fysiek als digitaal. Dus zowel brand- en inbraakbeveiliging, als intrusion detection systemen en een firewall.


De laatste laag is ineens ook de zwakste schakel in de volledige perimeter beveiliging: de mens. De meeste geslaagde cyberaanvallen zijn het resultaat van een mens die zich ergens heeft vergist. Precies daarom is het zo belangrijk om te zorgen dat je medewerkers goed geïnformeerd zijn maar ook dat ze enkel toegang hebben tot de zaken die ze echt nodig hebben. Of dat mails op voorhand al gescand worden, om zo het risico te verkleinen dat er op een verkeerde link wordt geklikt.
Graag eens dubbelchecken hoe het zit met jouw beveiliging?Neddine Solutions is reeds 27 jaar de vertrouwde ICT-partner van Vlaamse ondernemers. Als Managed Services pionier zijn ze als eerste in BENELUX op de “remote monitoring and management” trein gestapt. Hierdoor is Neddine ICT Solutions ook echt in staat het verschil te maken met hun onderhoudsprogramma’s die reeds hun degelijkheid door de jaren heen meer dan bewezen hebben. Neddine ICT Solutions maakt het verschil door de zeer hoge graad van dienstverlening in combinatie met degelijke oplossingen, op maat van de klant, die niet enkel veilig en vlot te gebruiken zijn maar ook gewoon werken. ICT-oplossingen van ondernemers voor ondernemers.


41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page