top of page

Wat is randapparatuur?

Randapparatuur is de verzamelnaam voor alle toestellen die je samen met je laptop of computer gebruikt. Belangrijk dus om bij de aankoop van een nieuw toestel te controleren of de aansluitingen op het toestel overeenkomen met degene die je nodig hebt. En of het operating systeem van je computer compatibel is met dat van je randapparatuur.

Randapparatuur

Randapparatuur: de monitor

De meeste kantoormedewerkers gebruiken een externe monitor. Met een laptop heb je die misschien niet per se nodig, maar als je de hele dag op een scherm moet kijken is het beter voor de ogen om toch te kiezen voor een externe monitor. Deze hebben een groter scherm en zijn makkelijker op de juiste hoogte in te stellen.

Schermen hebben meestal een HDMI of displayport aansluiting. Check vooraf welke aansluiting jouw schermen hebben en zorg dat je ze zonder koppelstukjes op je nieuwe computer of laptop kunt aansluiten.

Heb je nog geen externe monitor, lees dan hier hoe je voor jou het beste scherm kiest.

Randapparatuur: toetsenbord en muis

Muis en toetsenbord

Een bekabeld toetsenbord en muis worden meestal aangesloten via usb-kabels. Check zeker hoeveel usb-poorten je in totaal nodig hebt, zodat je geen poort tekort komt op het moment dat je alle randtoestellen wilt aansluiten. 

Ook als je kiest voor de draadloze variant heb je mogelijks een dongle nodig (die op zijn beurt een USB-poort nodig heeft).

Lees dan hier hoe je een keuze maakt uit alle toetsenbord & muis opties.

Randapparatuur: printer en scanner

Als jullie met meerdere medewerkers zijn is de kans groot dat printen en scannen via een gedeelde printer gaan. In dat geval heb je geen extra poort nodig op je pc of laptop. Ben je alleen, of is er maar één medewerker die moet kunnen printen, dan is de printer misschien wel rechtstreeks aangesloten op de pc. Dan moet je natuurlijk wel zorgen dat deze printer met de pc verbonden kan worden.

Meer lezen over printers? Dat kan hier.

Randapparatuur: geluid

Soms zijn de ingebouwde microfoon en luidsprekers voldoende. Soms heb jij of je medewerkers behoefte aan een betere kwaliteit. Als je bijvoorbeeld belt via je computer is de geluidskwaliteit belangrijk en is een headset aangewezen. Maak je hiervan gebruik is het opnieuw belangrijk om na te kijken welk soort verbinding je nodig hebt. Ook als je gebruik maakt van een verbinding via bluetooth, dan moet dat natuurlijk op je nieuw toestel ook mogelijk zijn.

randapparatuur geluid

Randapparatuur: webcam

Laptops hebben over het algemeen een degelijke, ingebouwde camera. Soms heb je een betere kwaliteit nodig, en ook als je werkt met een vaste pc kan het handig zijn om een webcam te installeren. Zeker nu er steeds vaker hybride wordt gewerkt en video-vergaderingen in veel bedrijven niet meer weg te denken zijn.

Meestal worden webcams aangesloten via een USB poort. En als je nog een webcam moet aanschaffen, neem er dan zeker een privacy screen bij. Daarmee kan je je webcam fysiek afschermen, zodat eventuele hackers niet zomaar bij je bedrijf binnen kunnen kijken.

Randapparatuur: dockingstation

Dockingstation laptop

Merk je dat je heel wat extra aansluitingen nodig hebt? Heeft de laptop van jouw keuze niet alle poorten die je eigenlijk nodig hebt voor alle randapparatuur? Dan is een docking station de oplossing. Een docking station is een apart toestel met meerdere poorten waar je je laptop mee kunt verbinden. Uiteraard is het belangrijk om te zorgen dat je een dockingstation kiest dat compatibel is met je laptop én die dan wel over alle poorten beschikt die je nodig hebt.

Neddine Solutions, jouw IT partner

Zie je door het bos de bomen niet meer? Twijfel je over welke aansluitingen je nodig hebt? Aarzel dan niet om ons advies in te winnen.

't Is graag gedaan 👍

Philip Vande Papeliere - CEO Neddine Solutions
bottom of page